Gelişim Psikolojisi Açısından Sürdürülebilirlik: Doğada Sağlıklı Çocuklar Yetiştirmek


Gelişim Psikolojisi Açısından Sürdürülebilirlik: Doğada Sağlıklı Çocuklar Yetiştirmek

… Unutulmamalıdır ki “çevresel problemler” insan davranışlarından kaynaklanmaktadır. Bu bağlamda, sürdürülebilirliğe liderlik edecek bireyler yetiştirmek büyük önem taşımaktadır. Kitabın bu bölümünde, sürdürülebilir kavramı gelişim psikolojisi mikro sistem bağlamında ele alınmıştır.

… Sağlıklı yetişen bireylerin bilişsel ve duygusal gelişimleri (O'Fallon, 2013; Torbert, 2013) ile sürdürülebilirlik inançları, değerleri ve bilgileri arasındaki ilişkileri inceleyen araştırmalar (örnHedlund-de Witt, 2013; Lynam, 2014; Rogers, 2012; Schein, 2015) farklı gelişim aşamalarının sürdürülebilirliğe farklı şekillerde yaklaştığını ortaya koymaktadırSürdürülebilirlik bilgisi ve inançları ile doğrudan ilgili olan gelişim kalıpları, değerler, sistem düşüncesi ve stratejik değişim erken çocukluktan itibarengenişleyen kimlik çemberleri, sorumluluk, öz-yansıtma ve perspektif alma ile meşgul olma kapasitelerini içermektedir.

Ebeveynlerin sürdürülebilirlik kapsamında en önemli görevlerinden biri “adil davranmak” ve adaletli davranışları ile model olmaktır. …..


Gelişim psikolojisi de bütünleyici ekoloji ve eko-psikolojiden sürdürülebilirlik uygulamalarında liderlik kavramını tekrar düşünmemizi önermektedir. Schein (2015)sosyo kültürel yapıya dikkat çekerek, gelişimsel bağlamda motivasyonun dönüşümsel değişime liderlik ve kapasite ile ilişkilerini ortaya koymuştur. Sürdürülebilirlik uygulayıcıları, sürdürülebilirlik girişimlerine katılmak için çok sayıda inanç ve motivasyonu tanımayı ve bütünleştirmeyi öğrendiklerinde daha etkilidir (Martineau, 2007; Riddell, 2015).


Yazının tamamına Hoşçakal Dünya kitabından ulaşabilirsiniz.

Karadeniz, G. (2023). Gelişim psikolojisi açısından sürdürülebilirlik: Doğada sağlıklı çocuklar yetiştirmek. Edt: B. Gülay. İçinde Hoşçakal dünya (sy: 119 -134). PublishM.



Gülçin Karadeniz





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞINDA KULLANILAN ÖLÇME DEĞERLENDİRME ARAÇLARI: TÜRKİYE’DE YAPILAN ÇALIŞMALARA TOPLU BAKIŞ